Groep 6/7
Welkom in groep 6/7
Meneer Mathijs staat op maandag, dinsdag en vrijdag voor de klas.
En juf Janny op woensdag en donderdag.
Gym:
Groep 6/7 gymt de 1e periode van het schooljaar (start op 08-09-22) op donderdagochtend en de 2e periode (vanaf 13-02-23 ) gymt groep 7 op maandagochtens.
Na de gymles douchen de leerlingen of wassen ze zich met een washand. De leerlingen kleden zich apart om.
Fruit eten in de pauze:
Op dinsdag en donderdag eten we altijd fruit tijdens de pauze, maar de hele week mag natuurlijk ook.
Lunch:
Tussen de middag, om 12.00u, gaan we even naar buiten en lunchen daarna om 12.15u.
Klassenouder:
De klassenouder van groep 7 is: Sharon (moeder van Sophie), zij helpt ons met tal van activiteiten die in de loop van schooljaar plaatsvinden. Daarnaast kunnen we regelmatig hulp gebruik van andere ouders, hierover sturen we u dan een mail of een berichtje via Social Schools.
Waar kunt u uw kind bij helpen in groep 6 / 7?
Voor groep 6 :
-Huiswerk. De kinderen krijgen elke dinsdag huiswerk mee naar huis om te maken, hier hebben ze een week de tijd voor. Daarnaast krijgen de kinderen een samenvatting mee van natuur, aardrijkskunde en geschiedenis. Deze krijgen ze een week voor de toets mee naar huis om te leren. Na de meivakantie krijgen de kinderen ook op vrijdag huiswerk mee.
-Lezen. Denk bijvoorbeeld aan voorlezen, samen lezen, lid worden van de bibliotheek. Kies dan leuke en interessante boeken, bijvoorbeeld Toneelleesboeken, Junior informatieboeken of Wist je dat-boeken. Het belangrijkste is dat de kinderen plezier in het lezen houden! (klik hier voor meer leestips).
-Rekenen. Tafels veel blijven oefenen/herhalen, evenals het klokkijken, zowel analoog als digitaal. Ook de kommagetallen en breuken komen aan bod in groep 6. Hier kunt u uw kind kennis mee laten maken door bijvoorbeeld contant af te laten rekenen in de supermarkt en mee te laten helpen met koken (afwegen, het goed aflezen van de maatbeker e.d.).
-Spelling. Wanneer uw kind een kopie van een bepaalde uitlegkaart mee naar huis krijgt, kunt u deze samen met uw kind oefenen.
Materialen groep 6:
Van school krijgt uw kind een schrijfpotlood, kleurpotloden, gum, stiften, schaar, liniaal en een blauwe en rode balpen. Ook krijgen ze een etui. Eventueel mogen de kinderen vanuit thuis een eigen lege etui meenemen.Verder hebben de kinderen een map nodig, voor onder andere het huiswerk en andere kopieerbladen. Deze nemen ze elke dag mee naar school. De mappen hebben we op school, maar uw kind mag ook een map van thuis meenemen. Let er dan wel op dat dit een 4-rings map is.Koptelefoon voor de Chromebooks en een vulpen hebben de kinderen in een eerder schooljaar gekregen, deze gaan alle schooljaren mee naar de volgende groep.
Waar kunt u uw kind bij helpen in groep 7?
- Lezen: denk aan samen lezen, of laat de leerling aan u voorlezen. In de bibliotheek zijn de B-boeken geschikt om te lezen. Daarnaast zijn hier veel informatieve boeken te vinden. Ook kunt u met uw kind bijvoorbeeld de krant lezen en bespreken wat hij hierin gelezen heeft. Zo wordt ook het begrijpend lezen gestimuleerd. Het belangrijkste is dat de kinderen plezier in het lezen houden! (klik hier voor meer leestips)
- Begrijpend lezen: We werken met Estafette. In groep 7 is dit voor het eerst een methode voor begrijpend lezen en technisch lezen en niet alleen technisch lezen. Daarnaast werken we met Close Reading. Het is van belang dat de kinderen hier veel mee oefenen, omdat dit een belangrijke vaardigheid is op het Voortgezet Onderwijs.
- Rekenen: keersommen onder elkaar (45x28=) en deelsommen met de staartdeling (2836 :12=). Het onderhouden van de tafels is van belang bij deze sommen. Daarnaast staan breuken, kommagetallen en procenten centraal in groep 7. Later in het schooljaar mag er ook gebruik gemaakt worden van een rekenmachine bij bepaalde opdrachten. Wij werken met "Getal en Ruimte junior". Deze methode biedt ook nieuwsbrieven waarin we u per blok op de hoogte brengen van hetgeen we gaan oefenen en leren. Met daarin ook oefentips.
- Spelling: Op Ambrasoft staan goede oefeningen die aansluiten bij de spellingkaarten. Als een leerling op het signaaldictee 4 fouten of meer maakt, krijgt hij/zij de spellingkaarten van dat blok mee naar huis om nogmaals extra te oefenen. Op vrijdag krijgen de leerlingen een weekdictee, waarbij de woorden van de spellinglessen nogmaals geoefend worden.
- Gedurende het schooljaar krijgen de kinderen de opdracht om een boekbespreking te maken. Misschien kunt u eens meekijken? Zij krijgen ook een stappenplan hoe deze boekbespreking in elkaar gezet moet worden.
- Huiswerk: Dinsdag: woordenschat en spelling op Junior Einstein Vrijdag: Ajodact (studievaardigheden) + weekdictee.
Belangrijke dingen in groep 7:
- Verkeersexamen: In april krijgen de leerlingen een theoretisch en praktisch verkeersexamen. Hier zal in de klas veel voor geoefend worden. Rond januari doet groep 7 meestal mee met de verkeersquiz. Dit is alvast een goede oefening voor het verkeersexamen.
Materialen voor groep 7:
Van school krijgt uw kind een schrijfpotlood en een vulpen. Ook krijgt elk kind: kleurpotloden, stiften, gum, plakstift, schaar en liniaal. In groep 7 mogen kinderen dit ook van thuis meenemen. Kneedgum is niet toegestaan.In groep 7 is het wenselijk om een agenda en een map te hebben. In de agenda kan het huiswerk opgeschreven worden. Dit kan ook op een huiswerkblad, dat de kinderen in de klas kunnen krijgen. Ze mogen de leerlingen zelf een map meenemen. Alle papieren en leerbladen worden hierin bewaard. Heeft een kind geen eigen map, dan kan hij/zij een map van school krijgen.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op onze website o.a. in onze schoolgids en in de Bolderikbrief. Verder verschijnt er via Social Schools ook regelmatig een berichtje waar we mee bezig zijn. En via Parnassys kunt u de vorderingen van uw kind bijhouden.